Nieuws

15 februari 2022

Overprikkeling: hoe vol is jouw glas?
Een van de eigenschappen van hoogsensitiviteit is dat je meer indrukken opdoet en dat prikkels via je zintuigen harder binnenkomen dan bij niet-hoogsensitieve mensen. Je zintuigen zijn niet beter, maar je verwerkt de informatie die via je zintuigen binnenkomt uitgebreider. Naast dat er meer prikkels binnekomen, wordt de informatie ook dieper verwerkt. Het kost een Hsp-er dan ook meer tijd om alles te verwerken.

Overprikkeling is dat er meer prikkels binnen komen dan jouw brein kan verwerken door:
1. meer prikkels
2.verwerken van externe én interne prikkels
3.lange verwerkingstijd (wat je wel eens kan horen is bijvoorbeeld: “Loop je daar nu nog steeds mee?” of Laat toch los, dat is al een week geleden!”).
Overprikkeling maakt bijvoorbeeld dat je heel moe bent, je een kort lontje hebt, je hoofdpijn of buikpijn hebt en je spieren gespannen zijn, je je totaal niet kunt concentreren, je alleen maar beren op de weg ziet en je je constant onrustig voelt!

Overprikkeling kun je uitleggen aan de hand van de metafoor van het glas dat overloopt. Annek Tol beschrijft dit in haar boek Hoogsensitiviteit Professioneel gezien. Het glas staat symbool voor de hoeveelheid energie die we hebben om te besteden aan alle activiteiten die we overdag doen. Dit glas is per persoon verschillend en zorgt ervoor dat je meer of sneller, minder of kortdurend overprikkeld raakt. Jouw glas kan gevuld zijn met de volgende lagen:

1. De bodem van je glas is je verleden. Heb je genoeg stabiliteit, liefde en begrip gehad in je jeugd, dan is je bodem gewoon normaal. Als er in je jeugd trauma’s waren zoals bijvoorbeeld een scheiding, weinig liefde, acceptatie en erkenning, overlijden of misbruik, dan is de bodem van je glas een stuk dikker en is er in je volwassen leven minder ruimte over voor andere dingen. Uit onderzoek is gebleken dat als je hoogsensitief bent, je in je volwassen leven stressgevoeliger bent.

2. Lange termijn overprikkeling wordt veroorzaakt door prikkels die langdurig aanwezig zijn. Denk hierbij aan relatieproblemen, scheiding, rouwproces, werkstress door een reorganisatie, financiële problemen, mantelzorg voor een van je ouders of chronische ziekten.

3. Tijdelijke overprikkeling door belasting die enkele maanden aanwezig kan zijn, zoals bijvoorbeeld een zwangerschap, tijdelijk overwerken, een ongeluk, kortdurende ziekte, een verbouwing.

4. Korte termijn overprikkeling zijn kortdurende activiteiten zoals als een examen, een feestje een weekend overwerken.

5.Dagelijks prikkels zijn de prikkels die je dagelijks krijgt van je gezin, je werk, het huishouden, social media en de dingen die je vandaag ‘moet’ doen.

Als je glas overstroomt kun je gemakkelijk denken dat juist al die dagelijks dingen je te veel zijn. Je voelt je immers al supermoe na bijvoorbeeld het boodschappen doen. Hoewel het logisch lijkt dat die dagelijkse prikkels je glas doen overlopen, zou het ook kunnen dat een van de andere lagen te veel ruimte innemen in jouw glas. Misschien is het juist nodig om te werken aan de chronische overprikkeling als gevolg is van de langdurige overprikkeling. Of vormt de afwijzingsgevoeligheid (zie mijn blog van 28 januari op https://leefmetlev.com/nieuws/) door vervelende gebeurtenissen in je leven een te dikke bodem waardoor het dagelijks functioneren een uitdaging is.
Het is mogelijk om deze lagen aan te pakken zodat jouw dagelijkse activiteiten veel beter behapbaar is!

Durf je de stap te wagen om eens in jouw gevulde glas te duiken of heb je vragen? Neem dan contact met mij op! www.leefmetlev.com/contact/

2 februari 2022

LOSLATEN

Er kunnen dingen in je leven zijn gebeurd of gezegd, die nu nog invloed hebben in je leven. Misschien stoot je wel steeds je tenen aan deze kleine of grote stenen op je pad. Ze kunnen je stil leggen en je belemmeren; je komt gewoon niet verder. Je kunt een ‘steen’ uit het verleden pas loslaten als je eerst de moed hebt gehad om deze ook op te pakken, hoe zwaar of pijnlijk dit ook is. Te beseffen hoe zwaar het is, hoe de stekels misschien wel in je handen prikken, hoe het je belemmert om je handen vrij te hebben om te doen wat jij goed kunt en wilt.
Hoelang dit duurt is niet te zeggen. De ene steen heeft immers meer om te bekijken dan de andere, maar er komt wel een moment dat je de steen weer los mag laten. De steen op je pad is daarmee niet zomaar verdwenen, want we kunnen immers niet zomaar uitwissen wat er in ons leven is gebeurd. Maar mag de steen bij het loslaten misschien wel veranderen in een edelsteen? Niet uitgewist, een onderdeel van je levenspad, maar minder pijnlijk en belemmerend.

 

28 januari 2022

Je goed in de ander kunnen inleven is toch iets goeds?

Hoogsensitieve personen kunnen goed invoelen en kunnen ook het standpunt van de ander goed begrijpen. Het is een van de grootste kwaliteiten van hoogsensitiviteit. Hoe komt het eigenlijk dat HSP (hoogsensitieve personen) zoveel empathie hebben?

In 1990 ontdekten twee onderzoekers van de universiteit in Parma door hun onderzoek met apen de spiegelneuronen. Dit zijn neuronen die ervoor zorgen dat we in ons brein de bewegingen van een ander nadoen. Het bleek dat bij de apen dezelfde gebieden in het brein geactiveerd werden wanneer zij zelf een pinda aten als wanneer zij een onderzoeker dit zagen doen. Spiegelneuron spiegelen de bewegingen van de ander en het voelt dan alsof je het zelf doet. Het is aangetoond dat bij HSP deze spiegelneuronen veel sneller worden afgevuurd. Er is daardoor sneller het vermogen om de motoriek van de ander in ons lijf te voelen en te activeren. Dit is ook zo bij het spiegelen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Deze komen in onze spiegelneuronen en we kunnen daardoor het gevoel overnemen van de ander. Dit kan heel handig zijn als je graag wilt invoelen hoe het met de ander is en als je het standpunt van de ander goed wil begrijpen.
Het wordt minder handig als je je niet heel goed bewust ben van hoe jij jezelf voelt en je dus moeilijker onderscheid kunt maken tussen wat van jou is en wat van de ander. De kans bestaat dan dat je je zelf als het ware verliest in de ander en wie jij bent naar de achtergrond verdwijnt.

Het wordt nog ingewikkelder als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity). Deze gevoeligheid kan getriggerd worden door twee dingen, namelijk de perceptie:

  • dat men jou niet leuk of
  • niet aardig vindt of omdat je je anders voelt
  • dat jij het niet goed doet, je niet aan verwachtingen voldoet, je bang bent door de mand te vallen.

Als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid ben je voortdurend bezig met de vraag: “Vind jij mij oké?” En je kijkt daarbij door een bril waarbij je de overtuiging hebt dat dat ander oké is en jij niet (= afwijzing). Dit gevoel van afwijzing kan door meerdere dingen ontstaan. Bij de grootste groep ligt de oorzaak bij (licht) traumatische gebeurtenissen en/of door het hoogsensitieve brein waarin bepaalde processen wat anders verlopen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn.

Iemand die zowel afwijzingsgevoelig als HSP is, scant dus constant de ander en past zich zo nodig aan om de goedkeuring van de ander te kunnen voelen: “Als ik dit doe of zeg, ben ik dan wel oké genoeg voor jou?”

Het inlevend vermogen bij hoogsensitiviteit kan dus zowel een kwaliteit als een valkuil zijn! Helpt het je of belemmert het je in je relaties of je werk? Als jij het gevoel hebt altijd bezig te zijn met de ander en je niet goed weet wat je zelf vindt, voelt, denkt en wil, dan heb je mogelijk te werken aan:

  1. ontdekken wat jouw eigen gevoel is zodat je deze kunt scheiden van die van de ander,
  2. leren hoe jouw afwijzingsgevoeligheid in elkaar zit en hoe je hier mee om kunt gaan.

Ik wil je graag helpen ontdekken hoe jouw eigen grondgebied eruitziet: wie ben jíj, wat past bij jóu, wat zijn je grenzen? Om vervolgens dit gebied in te gaan nemen en om van daaruit te leren in een gezonde relatie met de ander te gaan staan

18 januari, 2022

Veel vaker dan je misschien denkt is dit hoe mensen zich voelen; ongehoord en ongezien. Maar is dit juíst wat ze nodig hebben. Is er nog echt tijd om naar anderen te luisteren? Willen we écht horen wat zij te zeggen hebben, hoe zij zich voelen.

Meer mensen dan je denkt lopen rond met heftige emoties of pijn en hebben eigenlijk geen plek om dit in alle rust, openheid en veiligheid te kunnen delen. Je kunt je wel voorstellen dat dit op een bepaald moment gevolgen kan hebben op meerdere gebieden. Het is alsof deze mensen elke keer als ze niet weten waar ze met hun emoties heen kunnen, dit in de kliko gooien; “hup, weg ermee! Als het maar is weggestopt, dan hoef ik er ook niets mee. Het gaat wel weer!” Het lijkt een prima oplossing…voor even. Maar wat als de kliko vol is en er niks meer bij kan? Daar waar eerst de appelschillen nog van die van de sinaasappel te onderscheiden is, wordt dit na een tijdje een stuk lastiger; alles in de kliko gaat door elkaar en wat nu wat is, wordt moeilijk te zien. Het voelt dan als één grote hoop van emoties en gedachten. En die grote hoop, kan leiden tot wanhoop: “hoe kom ik hier weer uit?!” 

In mijn praktijk Leef met LEV, wil ik die veilige plek zijn. Een plek waar zonder oordeel naar de ander geluisterd wordt. Een plek waar ruimte en aandacht is voor worstelingen, moeite en pijn.  Met emoties aan de slag gaan is niet altijd fijn. Verdriet toelaten en eventueel tranen de vrije loop laten voelt kwetsbaar. Een wijs iemand zei pas tegen mij: “Het mooie van tranen is dat er zout in zit. En zout werkt reinigend!” Een reis naar het hart kan een lastige weg zijn, maar het levert ook op dat er heling en herstel kan zijn en leven vanuit het hart weer mogelijk wordt!

Ben jij iemand die deze reis wil maken, kijk dat eens op mijn website www.leefmetlev.com en kijk of ik de juiste persoon zou kunnen zijn die deze reis samen met jou kan maken. Laten we eens kennismaken en samen kijken hoe we de reis kunnen starten, op jouw manier en op jouw tempo. Want jij bent het waard om gehoord en gezien te worden!

Lieve groet, Jeanine

31 december, 2021

Nieuwe stappen zetten!

Stappen zetten we allemaal, soms bewust, soms onbewust. Als vannacht de klok 12 uur slaat, is de stap naar een nieuw jaar automatisch gezet. Maar meestal gaan de stappen die we in het leven zetten niet zo automatisch en kunnen we obstakels ervaren om die nieuwe stappen te zetten: kan ik dit wel, maar wat als…, stel nou dat…, ik wil wel maar ik durf eigenlijk niet, etc. Deze gedachten lijken ons heel vriendelijk gezind te zijn, om ons te behoeden voor eventueel falen, maar meestal zijn ze een belemmering als we stappen willen zetten richting iets waar we van dromen. In feite komen we juist geen stap verder! Dit kunnen fysieke stappen zijn om iets nieuws te gaan doen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe baan, maar ook mentale stappen zijn soms nodig om bij je dromen en verlangens te komen. Misschien stel je je wel al langer de vraag wat maakt dat je niet durft of hoe het komt dat je altijd afhankelijk bent van de goedkeuring van de ander.  Misschien voel je je wel anders of minder dan ander, wie ben jij dan om zoiets te gaan doen; een ander is daar vast beter in.
Soms moeten we heel dapper gewoon een stap wagen, een stap naar het onbekende. Misschien een stap die spannend voelt, die misschien wel pijn oproept. Maar ook deze moeilijke stappen zijn stappen de goede richting op. Stappen richting iets wat je graag wil doen of wat je graag wil zijn.
Ben jij er klaar voor om de volgende stap te zetten? Of wil jij eerst graag kijken naar de belemmeringen die je voelt om een stap te zetten? Welke stap je ook zet, het is altijd een blijk van moed, want het vraagt wel om LEF. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik loop graag met je mee om je aan te moedigen als je naar de volgende stap springt!
Fijne jaarwisseling!